Trukki olohuoneessa

Opiskelija voi pian tuoda oikean kokoisen työntömastotrukin omaan olkkariin – virtuaalisesti. Tämä onnistuu älylaitteiden ja AR:n eli lisätyn todellisuuden avulla.

Hyriassa on kehitteillä sovellus, joka tehostaisi ja helpottaisi logistiikka-alan ammatillisia opintoja. Älylaitteisiin ladattavan sovelluksen on tarkoitus toimia koulutuksen lisänä siten, että sovelluksen avulla 3D-mallinnettua trukkia ja sen osia voisi tarkastella tabletin tai kännykän näytön kautta oikeassa mittasuhteessa vaikka sisällä omassa kodissa.

– Opiskelija pystyy pyörimään virtuaalisen työntömastotrukin ympärillä ja tutkimaan yksityiskohtaisesti sitä älylaitteen avulla. Näytöllä näkyy se osa trukkia, joka siihen oikeastikin mahtuisi ja sen taustalla näkyy tila, jossa sovelluksen käyttäjä on, kuvailee kouluttaja Marko Liimatta.

Hyriaan logistiikka-alan opintoihin hakeutuvista opiskelijoista huomattava osa on vasta muutaman vuoden Suomessa asuneita maahanmuuttajia, joiden suomen kielen taito vaatii hiomista.

-Kun opiskelijoille pitäisi selittää teoriapuolta, tulee vastaan haasteita. Sovelluksessa trukin eri osia ja muuta ammattisanastoa voi nähdä ja kuulla suomeksi.

Hyrialla on trukkihallissa neljä työntömastotrukkia, joita pääsee kouluttajan johdolla tutkimaan kerrallaan neljä opiskelijaa. Toiset neljä seisoskelee ja odottaa sen aikaa omaa vuoroaan. Kun sovellus valmistuu, osa porukasta voi odottamisen sijaan tutkia samaista trukkia itsenäisesti älylaitteiden avulla.

-Ja kun hallintalaitteita ja ajamista lähdetään opettelemaan, kouluttaja pystyy kerrallaan opettamaan vain yhtä opiskelijaa. Loput voivat tulevaisuudessa sen aikaa tutkia trukkia sovelluksen avulla.

Sovelluksen toimittajaksi valikoitui Teknologian tutkimuskeskus VTT kilpailutuksen kautta.

-Lisänä tähän kehitetään myös tietokoneen ja VR-lasien avulla käytettävä virtuaalinen varasto, Liimatta paljastaa.

Trukkisovelluksen kehittäminen on osa ESR-rahoitteista Newlog-hanketta, jonka avulla tavoitellaan ratkaisuja logistiikka-alan voimakkaasti muuttuneeseen osaamistarpeeseen. 

Teksti on julkaistu Hyria-lehdessä marraskuussa 2021. Artikkelikuva on kehitetyn sovelluksen aloituskuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *